In memoriam Albert Groot

Albert Groot
Albert zoekt naar kevers in de bloeiwijze van Zuring (excursie Insectenwerkgroep Eindhoven in Vlijmen uit 1987).

In december van 2017 bereikte ons het bericht dat Albert Groot 16 oktober 2017 op 90-jarige leeftijd is overleden. Albert is van 1975 tot en met 2003 lid van onze insectenwerkgroep geweest als lid van de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV) en is in 1991 toegetreden tot de daarin opererende keverwerkgroep Everts. Voor de NEV schreef hij het volgende profiel:

Albert Groot (9 iv 1927)
Samen met mijn buurjongen was ik op jeugdige leeftijd met “beestjes” bezig.
Die interesse is altijd gebleven. In 1972 nam het vaste vormen aan en werden
kevers de hobby waar ik tot nu toe al mijn aandacht aan besteed.
De insectenwerkgroep Eindhoven, met zo’n 20 leden en regelmatige bijeenkomsten,
is een vraagbaak een aanspreekpunt en een verzamelgroep die de interesse wel levendig
houdt. Maar verder ben ik zo solitair als een Carabus.
Na mijn werkzame leven als glastechnicus ben ik al 15 jaar met pensioen,
waar mijn vrouw en ik nog dagelijks van genieten en is er voldoende tijd over
voor de kevers en de natuur.
L. Groot, Hof van Eden 54, 5615 GK Eindhoven

Albert heeft actief meegedaan aan het Cranendonck project uit de beginperiode van onze werkgroep en ik herinner me de grappen en grollen waarmee hij ons vermaakte als we bezig waren de met ethyleenglycol gevulde vangpotten uit te splitsen in kevers, mieren en spinnen om deze vervolgens in geëtiketteerde alcoholbuisjes te stoppen. Hij maakte in deze periode voor ons handige stevige slappe pincetten waar sommigen van ons nog steeds plezier van hebben. Zijn keververzameling en een aantal determinatiewerken heeft hij aan ons werkgroeplid Henk van Oudenhoven geschonken. Henk herinnert zich dat hij Albert zes jaar geleden, kort na het overlijden van zijn tweede vrouw Klarie, voor het laatst heeft meegenomen naar een bijeenkomst van de Zuid-Nederlandse afdeling van de NEV. Zijn laatste jaren heeft Albert doorgebracht in Vitalis Vonderhof aan het Vonderkwartier vlakbij de Fatih-moskee aan de Willemstraat in Eindhoven. Dré Teunissen heeft hem daar een keertje bezocht maar werd toen door Albert nauwelijks meer herkend.

Bij zijn uitvaart is een dankkaartje uitgereikt met het volgende toepasselijk gedicht van John O'Mill, pseudoniem voor Johan van der Meulen:

Dankwoord
Kaartje uitgereikt bij uitvaartplechtigheid (met dank aan Rein-Jan Groot).

PT20180102