Natuurstudie in Nederland

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging is een verening voor mensen die zich graag in hun vrije tijd verdiepen in de natuur. Deze vereniging kent verschillende regionale afdelingen ieder met een eigen programma. De afdeling Eindhoven heeft verschillende werkgroepen zoals een mossen-, vogel-, planten- en insectenwerkgroep.

Onze insectenwerkgroep bestaat al sinds 1974 en veel van onze leden zijn tevens lid van de Nederlandse Entomologische Vereniging. Deze vereniging beschikt over een zeer uitgebreide bibliotheek met gespecialiseerde literatuur op het gebied van de entomologie.

Mijn specialiteit zijn de echte spinnen (Araneae). Mijn vrouw vind het leuk om mee te helpen met het vangen van deze achtvoeters. Het determineren en het rapporteren hierover in SPINED, een mededelingenblad van de spinnenwerkgroep van EIS Nederland, is mijn aandeel in onze gemeenschappelijke hobby.

Van de publicaties over de spinnen uit de Nederland heb ik verspreidingskaartjes beschikbaar gemaakt op basis van de catalogus die wordt bijgehouden door EIS Nederland.

Tijdens de corona crisis ben ik veel thuis gebleven om besmetting van mij en mijn vrouw te voorkomen. In deze periode heb ik me verdiept in de rol van het DNA op het leven op onze planeet. Om mijn kennis te delen met andere ge´nteresseerden heb hierover een artikel geschreven.